Veronpalautus on rahasumma, jonka verottaja maksaa takaisin asiakkaalle tämän maksettua liikaa veroa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa veroprosentti on asetettu liian korkeaksi, palauttaa verottaja takaisin korkeasta veroprosentista aiheutuneet liikamaksut seuraavana verovuonna asiakkaan tilille. Veronpalautukset maksetaan asiakkaiden tileille sitä mukaa, kun verottaja saa edellisen verovuoden veropäätökset valmiiksi. Edellisen vuoden veronpalautukset maksetaan kuutena maksupäivänä heinä- ja joulukuun välisenä aikana.

Veronpalautus ennakkoon on lainantarjoajan tai rahoituslaitoksen myöntämä lyhytaikainen laina veronpalautuksen summalle, joka maksetaan lainanhakijan tilille ennen veronpalautuksen varsinaista maksupäivää. Veronpalautus etukäteen maksetaan takaisin lainantarjoajalle tai rahoitusyhtiölle sopimuksen mukaan, esimerkiksi veronpalautuksen maksupäivänä.

Top 3 veronpalautuslainat

Ferratum tarjoaa käyttäjilleen jopa 2000 euroa korotonta lainaa uusille asiakkaille. Tätä lainaa voit hakea saadaksesi veronpalautukset ennakkoon. Hae lainaa tästä!

OmaLaina.fi kilpailuttaa veronpalautuspäivänä saamasi summan verran lainaa, jonka saat jopa heti tilille. Kilpailuta lainasi tästä!

Bank Norwegian tarjoaa kohtuuhintaista lainaa vaikka veronpalautussummaa vastaan. Kokeile tästä!

Veronpalautuksiin liittyvät lakimuutokset vuonna 2019

Veronpalautusten maksukäytäntö on muuttunut aiemmasta niin, että enää veronpalautuksia ei makseta yhtenä tiettynä päivänä vuodesta, vaan veronpalautukset maksetaan asiakkaiden tileille verotuksen valmistuessa kuutena eri maksupäivänä. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas saa veronpalautuksen tililleen yhtenä kuudesta maksupäivästä heinä- ja joulukuun välisenä aikana. Huomaa, että veronpalautus maksetaan tilille vain silloin, kun asiakas on ilmoittanut tilinumeronsa Verohallinnolle. Kannattaakin siis tarkistaa Verohallinnon OmaVero-osiosta, että kaikki pankki- ja tilitiedot ovat oikein merkitty.

Veronpalautuksen maksupäivään vaikuttavat eri tekijät, joita ovat verottajan mukaan oman verotuksen päättymispäivä, joka vaihtelee riippuen esimerkiksi siitä, onko henkilö yrittäjä, veroilmoitukseen tehdyt muutokset, sekä puolison omaan veroilmoitukseensa tekemät muutokset.
Jos siis huhtikuussa postitettuun veroehdotukseen tai puolison veroehdotukseen ei tarvitse tehdä muutoksia eikä taloudessa ole yritystoimintaa, tällöin on mahdollista saada veropäätös jo kesäkuussa. Kesäkuussa tehtyjen veropäätösten veronpalautukset maksetaan elokuussa. Mikäli veroehdotukseen tai puolison veroehdotukseen tulee tehdä muutoksia tai taloudessa on yritystoimintaa, maksetaan veronpalautus syys-, loka- tai marraskuussa. Veronpalautuksen takaisinmaksupäivä on normaalisti kaksi kuukautta veropäätöksen jälkeen.

Veronpalautuksen summa ja sen maksupäivä on tarkasteltavissa Verohallinnon sivuston OmaVero-osiosta. OmaVero-palveluun kirjaudutaan verkkopankkitunnuksilla. Veronpalautuksen määrä näkyy etusivulla palveluun kirjautuessa. Veronpalautustietoja voi tarkastella myös kohdassa Henkilön tulovero, josta selviää myös veronpalautuksen maksupäivä. Klikkaamalla Milloin veronpalautus maksetaan? -linkkiä näet veronpalautuksen maksupäivän. Mikäli veronpalautusta on käytetty verojen maksuun, ei maksettava summa vastaa etusivulla osoitettua veronpalautuksen summaa. Lisätietoja löydät OmaVero-osiosta.

Näin haet veronpalautusta ennakkoon

Verohallinto ei tarjoa asiakkailleen mahdollisuutta nostaa veronpalautusta etukäteen. Kuluttajien on kuitenkin mahdollista hakea lainaa veronpalautuksen summalle, jolloin veronpalautusta vastaavan rahan voi tarvittaessa saada käyttöönsä ennen varsinaista veronpalautuksen maksupäivää. Erilaiset laina- ja rahoitusyhtiöt tarjoavat rahoituspalveluja netissä. Veronpalautusta vastaavan lainan hakeminen on siinä mielessä suhteellisen riskitöntä, että tiedät saavasi kyseisen summan tilillesi tiettynä päivänä. Veronpalautusta vastaavaa lainasummaa hakiessasi kannattaakin sopiva takaisinmaksupäiväksi veronpalautuksen maksupäivä.

Lainaa puolestaan kannattaa hakea heti verotuspäätöksen saatuaan. Tällöin on tärkeää kilpailuttaa lainantarjoajat parhaan tarjouksen saamiseksi ja kulujen ja korkojen minimoimiseksi. Mikäli lainaa hakee myöhemmin, heinä-lokakuussa, voi lainan maksaa takaisin veronpalautuksen maksupäivänä kuluitta. Huomioithan kuitenkin, että lainan ottamiseen voi liittyä muita maksuja, kuten tilinavausmaksu, ja että veronpalautuksen ennakon takaisinmaksaminen lainantarjoajalle on aina sinun vastuullasi.


Kuka voi hakea veronpalautusta ennakkoon

Veronpalautusta etukäteen eli veronpalautusta vastaavaa lainaa voi hakea kuka tahansa 18 vuotta täyttänyt Suomessa asuva henkilö. Lainojen ikärajat voivat vaihdella lainayhtiön asettamien säädösten mukaan. Lainanhakijalla tulee olla suomalainen pankkitili sekä vakituinen osoite Suomessa. Useimmiten vaatimuksena on myös se, että lainanhakijalla on säännölliset tulot eikä luottotiedoissa ole maksuhäiriömerkintöjä.

On hyvä ottaa huomioon se, että useimpien lainahakemusten yhteydessä kaikkien lainanhakijoiden luottotiedot tarkastetaan. Huomioithan, että lainanhakijalla on aina vastuu lainan takaisinmaksusta. Lainan viiveet lainan takaisinmaksussa voivat aiheuttaa maksuhäiriömerkintöjä, jotka puolestaan voivat aiheuttaa tulevien laina- tai luottohakemusten hylkäämisen.