Asunnon ostaminen on monille yksi elämän tärkeimmistä etapeista, ja etenkin oman ensiasunnon kohdalla asuntolainan hakeminen viimeistään tulee ajankohtaiseksi. Eri pankit ja rahoitusyhtiöt tarjoavat useita vaihtoehtoja asuntolainoille. Näiden vaihtoehtojen keskellä on helppo eksyä ja jäädä ihmettelemään, miten valita kaiken kirjavasta valikoimasta itselle juuri oikea asuntolaina. Asuntolainan valinnan kanssa ei kuitenkaan tarvitse jäädä yksin, vaan tilanteeseen on olemassa yksinkertainen ratkaisu, nimittäin asuntolainan kilpailuttaminen.

Näin kilpailutat asuntolainan

Etua.fi:n kautta asuntolainan kilpailuttaminen on entistä helpompaa. Ei enää jonotusta pankkiin ja konttoriin – asuntolainan kun tätä nykyä voi kilpailuttaa netissä – täysin ilman riskejä. Anna Suomen isoimpien pankkien kilpailla sinusta!

  1. Klikkaa tästä asuntolainan kilpailuttamiseen
  2. Täytä asuntolainahakemus
  3. Pankit tekevät sinulle asuntolainatarjouksia
  4. Valitse halvin laina

Mitä asuntolainan kilpailuttamisella tarkoitetaan?

Lainan kilpailuttamisella tarkoitetaan yksinkertaisimmillaan eri lainantarjoajien lainatuotteiden vertailua. Pankit ja muut rahoitusyhtiöt tekevät tarjouksensa lainasta ja siihen liittyvistä koroista sekä maksuista perustuen lainanhakijan maksukykyyn. Maksukykyyn vaikuttavat seikat, kuten lainanhakijan ikä, tulot, taloudellinen tilanne sekä mahdolliset terveyteen liittyvät haasteet. Lainahakemusta täyttäessä lainanhakijan tulee ilmoittaa lainantarjoajalle todelliset tiedot muun muassa taloudellisesta tilanteestaan ja tuloistaan, jolloin lainantarjoaja harkitsee ja tekee päätöksen sopivasta lainasummasta ja siihen liittyvistä lainaehdoista.

Jotta lainanhakija löytäisi itselleen parhaan tarjouksen asuntolainasta, kannattaa ennen viimeistä päätöstä kysyä tarjous mahdollisimman monelta pankilta tai rahoituslaitokselta. Netissä on myös useita lainanvertailusivustoja, joiden maksuttomat palvelut helpottavat lainojen kilpailuttamista. Kannattaa kuitenkin huomioida, että usein pankkeja ja rahoituslaitoksia suoraan lähestymällä tarjous voi olla edullisempi kuin välikäsien vertailutyökaluja käyttämällä. Vertailusivustot voivat olla hyödyllinen apu varsinkin antamaan suuntaa siitä, millä pankilla tai lainantarjoajalla on edullisimmat korot ja maksuehdot.

Näin kilpailuttaminen käytännössä toimii

Asuntolainan kilpailuttamisen eteen kannattaa nähdä hieman vaivaa, sillä kyseessä on taloudellinen päätös, jonka kanssa tulee mitä luultavammin elämään useita vuosia, ellei jopa vuosikymmeniä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, joten tämän tehtävän valmistelu kannattaa aloittaa huolella.

Kerää kokoon kaikki tarvittavat tiedot, dokumentit ja liitteet asuntolainahakemusta varten. Niille kannattaa esimerkiksi varata oma kansio, jossa ne pysyvät kätevästi yhdessä ja kulkevat tarvittaessa mukana. Tarvittavia tietoja ovat lainanhakijan tai (yhteistä lainaa haettaessa) -hakijoiden tulot ja kuukausittaiset menot, nykyiset lainat, muu omaisuus ja vakuudet sekä kohdeasunnon tiedot.

Täytä lainahakemus. Internetin aikakaudella lainahakemuksen täyttäminen tapahtuu kaikista kätevimmin netissä. Tässä kohtaa voit halutessasi hyödyntää vertailusivustojen lainanhakulomakkeita saadaksesi suuntaa siitä, millä lainantarjoajalla voisi olla suotuisimmat ehdot. Itse lainahakemuksen täyttäminen ei sido lainanhakijaa vielä mihinkään, joten hakemuksia kannattaa täyttää kaikkiin sopivia ehtoja tarjoaviin paikkoihin.

Useimmat pankit ja rahoituslaitokset vastaavat hakemukseen lähettämällä lainatarjouksen viimeistään seuraavana päivänä. Tässä kohtaa viimeistään lainaehtoihin ja lainojen takaisinmaksuihin liittyvä terminologia, kuten vuosikorko, kannattaa ottaa opiskelun aiheeksi, ellei sitä ole jo tähän mennessä sisäistänyt. Maksupolitiikkaan liittyvien termien ja käsitteiden ymmärtäminen on tärkeä osa asuntolainan hakuprosessia ja parhaassa tapauksessa säästää hakijalta vuosien kuluessa pitkän pennin.

Päätöksen tehtyäsi seuraavana vuorossa on hyväksyä sopiva lainatarjous. Tässä vaiheessa pankki tai rahoitusyhtiö sopii lainanhakijan kanssa tarkemmin lainaehdoista. Lainaneuvottelut voidaan käydä joko verkossa, puhelimitse tai kasvotusten konttorissa.

Lainahakemuksen viimeinen vaihe on tietysti hakemuksen allekirjoittaminen. Tähän mennessä lainanhakijalla tulisi olla selvillä lainan todellinen vuosikorko ja se, mitä se käytännössä tarkoittaa, eli kaikki lainaan liittyvät vuotuiset kulut ja kustannukset. Ennen lainan allekirjoittamista kannattaa myös pohtia sitä, miten on valmistautunut lainanottajan riskeihin pitkällä tähtäimellä. Omaa maksukykyä voi halutessaan turvata muun muassa korkosuojauksilla tai vakuutuksilla. Selvitä myös miten lainan maksusuunnitelmaan voi tehdä muutoksia tai hakea lyhennysvapaata laina-aikaa.

Lainanhakijan muistilista

  • Kokoa yhteen kansioon kaikki lainahakemusta varten tarvittavat tiedot, dokumentit ja liitteet.
  • Käytä vertailusivustoja suuntaa antavana lähteenä parhaat lainaehdot tarjoavista lainantarjoajista.
  • Lähesty lainantarjoajia suoraan parhaan mahdollisen tarjouksen saadaksesi.
  • Varaudu mahdollisten riskien varalle.
  • Opiskele terminologiaa ja vertaile eri lainojen ehtoja, kuluja ja korkoja.
  • Selvitä maksusuunnitelmaan liittyviä muutoksia koskevat ehdot ja käytännöt.
  • Neuvottele mahdollisista muutoksista lainaehtoihin suoraan lainantarjoajan kanssa.
  • Tarkista lainasopimus huolellisesti ennen sopimuksen allekirjoittamista.